Verwerking

Milieuverantwoorde verwerking van gebruikte banden

RecyBEM werkt samen met gecertificeerde recyclingbedrijven. Zij realiseren de hoogwaardige verwerking van de ingezamelde gebruikte banden. Hierdoor is het granulaat van oude banden in tal van toepassingen terug te vinden, zoals in asfalt, in speeltuintegels en in kunstgrasvelden.

Het Besluit stelt producenten en importeurs van autobanden verantwoordelijk voor een milieuverantwoorde verwerking van alle oude autobanden uit de vervangingsmarkt. Om hier uitvoering aan te geven, werken we samen met gecertificeerde recyclingbedrijven. Zij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De gecertificeerde recyclers scheiden de banden in de basiscomponenten rubber, staal en textiel. Hierdoor kunnen zij de volledige band verwerken. Het rubber wordt klein gemaakt. Dit rubbergranulaat kan in verschillende maten worden geproduceerd, van grove korrels tot het fijnste poeder. Aan het rubbergranulaat worden hoge eisen gesteld. Recyclers innoveren hun bedrijfsprocessen, waardoor ze steeds fijner rubbergranulaat kunnen produceren. Dankzij deze ontwikkeling kan rubbergranulaat steeds meer natuurlijke grondstoffen vervangen. Het materiaalhergebruik wordt door inzamelaars gerealiseerd door de ingezamelde banden te laten verwerken door gecertificeerde recyclers.

Jaarlijks controleren we de administratie van onze gecertificeerde recyclingbedrijven. We beoordelen of ze voldoen aan onze kwaliteitsstandaarden en of ze onze eisen met betrekking tot granuleren realiseren. Daarnaast voert het onafhankelijke certificeringsinstituut SGS Nederland B.V. jaarlijks een audit uit, waarin onze RecyBEM-beoordelingscriteria, zoals ISO-certificering 9001 zijn meegenomen. De meeste schrotbanden worden door de inzamelingsbedrijven naar gecertificeerde recyclers afgevoerd. Inzamelaars kunnen de schrotbanden ook verwerken door ze een alternatieve bestemming te geven, zoals in weg- en waterbouw, als kuilband en als bescherming bij kartbanen, of door ze te laten verbranden met energieterugwinning. Een band bevat energie die door verbranding wordt vrijgegeven. Een aantal van onze ingezamelde banden gaat naar cementovens en naar warmtekrachtcentrales. Hiermee dienen de gebruikte banden als brandstof, waarbij energie wordt teruggewonnen.

Klik hier voor informatie over de Ladder van Lansink.

Klik hier voor een overzicht van de RecyBEM-gecertificeerde recyclers.