Laura Seegers: “Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand”

BEM-circle december 2020

Door: Arjen van der Sar

VACO en RecyBEM: parallelle belangen

Veiligheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema's in de banden- en wielenbranche. De 300 bedrijven in deze branche dragen daar met hun producten en diensten direct en indirect aan bij. Volgens bedrijfstakorganisatie VACO zijn de mogelijkheden om duurzaamheid centraal te stellen nog lang niet uitgeput. Zo zou bijvoorbeeld een stimuleringsmaatregel voor vernieuwde banden, die in Duitsland al bestaat, ook in Nederland uitstekend kunnen werken.

Bandenvernieuwing is één van de actuele speerpunten van VACO. "Het is laaghangend fruit", zegt Seegers. "In Duitsland vloeit een deel van de daar al geldende vrachtwagenheffing terug naar bandenvernieuwers. De Duitse maatregel zou ook in Nederland heel goed passen, in het kader van circulariteit bij banden. Of je van afgedankte banden rubbergranulaat maakt voor nieuwe toepassingen of loopvlakvernieuwing toepast voor hergebruik van bestaande: het draagt allemaal bij aan duurzaamheid."VACO ziet bandenvernieu-wing als een duurzame keuze met een lage kilometerkostprijs, met dezelfde kwaliteit als een nieuwe band. De cijfers spreken in het voordeel van de maatregel. Meer kilometers rijden met vernieuwde banden levert een besparing van 80 procent op in CO2-uitstoot, 70 procent op olieverbruik en 75 procent op grondstoffen.

"In Den Haag wordt gewerkt aan de invoering van een vrachtwagenheffing. Als die heffing er dan moet komen, zou het goed zijn als een deel van de inkomsten terugvloeit naar de vervoerssector. Wij juichen het toe als de overheid, net als in andere branches, duurzaamheid bevordert en bandenvernieuwing zou stimuleren."

Grote consequenties

De nieuwe algemeen secretaris stapte eerder dit jaar binnen in een branche waar van alles speelt. Zo is er bijvoorbeeld het vernieuwde bandenlabel voor personen-, bestel- en vrachtwagenbanden, dat in mei 2021 wordt ingevoerd. "Een maatregel die in Nederland een vertaling is van de Europese regel. Met grote consequenties voor bijvoorbeeld producenten, handelaren en andere betrokkenen in onze branche. Alle banden die voor het eerst in de handel worden gebracht, moeten dat vernieuwde label hebben. Operationeel betekent de nieuwe regelgeving ook nog al wat, want oude labels verdwijnen en er moet een nieuw label op elke band – omstickeren van zo'n 40 miljoen banden in Europa kost veel tijd en is bovendien bijzonder milieuonvriendelijk. Intussen is de Nederlandse wetge-ving die de handhaving straks regelt nog niet helemaal klaar. En de klok tikt door."

Duurzaamheid en veiligheid zijn hoofdpunten in het beleid van VACO. Seegers gebruikt graag de term 'bandenbewustzijn'. "Bandenbewustzijn leidt tot het vaker controleren van de banden(spanning). Dat heeft als groot voordeel dat de band langer mee gaat, dat er brandstof bespaard wordt en dat een voer-tuig meer grip heeft op de weg. We werken heel nauw samen met RecyBEM in de werkgroep Kies de beste band van de overheid."

Veiligheid en duurzaamheid hand in hand

"Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand", zegt Seegers. Zelfs het stimuleren van het gebruik van zomer- en winterbanden heeft, behalve met veiligheid, ook raakvlak-ken met duurzaamheid: "Rijd je op banden die passen bij het jaargetijde, dan heb je meer grip – dus veiligheid – in zowel de zomer- als winterperiode. Ook draag je bij aan beperking van de bandenslijtage."Een goede bandenspanning draagt ook bij aan duurzaamheid, via een lager energie-verbruik en minder CO2-uitstoot. "VACO-bedrijven hebben in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan met TPMS-systemen. Sinds 1 november 2014 is elke nieuwe personenauto voorzien van een Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). Als de bandenspanning in één of meer banden onvoldoende is, krijgt de automobilist via het dashboard een waarschuwing. Een goed werkend TPMS-systeem heeft veel voordelen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de kortere remweg, minder kans op een klap-band, stabielere wegligging, minder bandenslijtage, lager brandstofgebruik, minder CO2-uitstoot en meer rijcomfort."

Gerecycled materiaal inzetten binnen bedrijfstak

Gelukkig gaan veel automobilisten tegenwoordig bewust om met hun banden. Maar ooit komt er een moment dat banden moeten worden afgedankt. "Bandenverwerkingsbedrijven krijgen steeds meer afzetmogelijkheden voor de grondstoffen die zij produceren en daar zijn wij als VACO natuurlijk blij mee", zegt Seegers. Er worden steeds meer nieuwe producten ontwikkeld op basis van deze grondstoffen en ze worden ook steeds meer ingezet bij de productie van nieuwe banden. "Dat is misschien nog wel het allermooist, die circulaire gedachte. De inzet van het gerecyclede materiaal binnen onze bedrijfstak"

 

VACO

VACO is de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland. VACO behartigt de belangen van honderden banden- en wielenbedrijven uit de gehele bedrijfskolom. De leden van VACO zijn ingedeeld in negen sectoren: productie, handel, bandenservice, bandeninzameling, -vernieuwing en -verwerking, industriebanden, landbouwbanden en wielen. Ruim 300 bedrijven met meer dan 720 vestigingen zijn aan-gesloten. Dat is ongeveer 90% van de branche. In de totale branche zijn circa 8.000 mensen werkzaam. Meer informatie: https://www.vaco.nl/