Warning message

This page has not been translated! You can use Google Translate to see an online English translation of this page.

Waalwijk en Papendrecht op het juiste spanningsniveau

BEM-circle december 2020

Al zestien jaar in actie tegen de zachte band

Door: Arjen van der Sar

In Nederland rijdt bijna 65 procent van alle auto's met te zachte banden. Zeventig procent van alle automobilisten checkt zijn bandenspanning nauwelijks of nooit. Het is voor hen een 'non-issue' en daar wil Stichting de Groene Garage graag verandering in brengen, met Band op Spanning. Met een team mobiele medewerkers zorgde de organisatie onlangs in Waalwijk en Papendrecht voor 'gezonde spanning'. Band op Spanning-directeur Laurens Drogendijk spreekt van "directe vooruitgang".

Banden verliezen door het drukverschil met de buitenlucht per maand 2 tot 5 procent spanning, maar dat boeit maar heel weinig automobilisten. Hoe maak je van een 'bandenspanningontkenner' een echte 'believer'? Door het voor te doen en te laten zien wat goede spanning kan betekenen voor de wereld en voor de eigen portemonnee. Alleen al in Nederland is naar schatting 750 miljoen euro te besparen. Want als je je autobanden op de juiste spanning hebt, voorkom je verspilling van brandstof en onnodige bandenslijtage; door te rijden met een te lage bandenspanning verbruikt een auto op jaarbasis 2 tot 5 procent meer brand-stof en neemt ook de slijtage van de banden toe. Een goede bandenspanning voorkomt ongelukken door slechte wegligging en klapbanden. Dat voorkomt schade en ziekenhuisopnames, maatregelen om het verkeersgeluid te beperken en maatregelen om milieuschade (CO2-uitstoot) te voorkomen.

Voordelen tussen de oren

Om al deze voordelen en besparingen tussen de oren te krijgen van automobilisten, werkte Band op Spanning onlangs samen met de gemeenten Waalwijk en Papendrecht. Wie op bepaalde dagen parkeerde op aangewezen parkeerterreinen in Waalwijk kon zijn autobanden gratis laten controleren.

Servicemedewerkers van 'Band op Spanning' stonden gedurende de dag bij de in- en uitgang van de aangewezen parkeerterreinen en deelden daar aanmeldkaarten uit aan parkerende autobezitters. Vervolgens controleerden zij met professionele mobiele apparatuur van elke aangemelde auto de bandenspanning. Ook pompten zij de banden zo nodig weer op tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). Deelnemende automobilisten ontvingen een kaart met daarop de oude bandenspanning, de nieuwe bandenspanning én de besparingen!

Bewustwording niet enige doel

De actie was ook in Papendrecht een succes. Op iedere zaterdag in november konden inwoners van de gemeente op het parkeerter-rein van een lokaal afvalbrengstation gratis meedoen aan de actie, om zich weer even bewust te zijn van het belang van goede bandenspanning. Maar, wellicht verrassend: directeur Laurens Drogendijk vindt die bewustwording zeker niet het enige doel van de acties, die al zestien jaar in samenwerking met gemeenten, bij evenementen en bedrijfsparkeerterreinen worden gehouden. "Hoewel we het nooit keihard hebben kunnen vaststellen, hopen we dat één op de tien automobilisten na deelname aan een actie wat vaker zijn bandenspanning checkt. Dat zou winst zijn. Maar wij richten ons op de auto: onze acties zorgen er vooral voor dat auto's met correcte bandenspanning rijden – zo simpel is dat. Doen we dat elke week of maand bij honderden of duizenden auto's, dan hebben we direct voordeel", aldus Drogendijk.

Bandenpompen tankstations

Hij is slecht te spreken over de bandenpom-pen bij tankstations. "Het lukt veel automobilisten niet om die pompen goed in te stellen en te gebruiken. Bovendien staan veel van die pompen langs de snelweg en checken autobezitters de spanning dus op het verkeerde moment – als de banden warm zijn." Daarom stelt de organisatie steeds meer automobilisten in staat zelf hun banden correct en makkelijk op te pompen via de zogenaamde 'slimme Bandenpomp', die inmiddels op 125 plaatsen in Nederland is geïnstalleerd. De ambitie van Band op Spanning is om er uiteindelijk minimaal 2.500 te plaatsen.

 

Samenwerken

Band op Spanning is partner van de Rijkscampagne 'Geef je banden lucht', 'Kies de Beste Band' (deelnemer: RecyBEM), MVO Nederland, ANWB, Europese Mobiliteitsweek en HIER Klimaatbureau. Voor meer informatie: www.bandopspanning.nl