Warning message

This page has not been translated! You can use Google Translate to see an online English translation of this page.

ReRun Rubber Products brengt ‘decrosslinken’

BEM-circle nr. 4 december 2021

Maarten van Randeraat: meer hergebruik bandenrubber door nieuwe technologie

Twintig jaar wachtte Maarten van Randeraat tot een Britse technologie voor de “next step” in mechanische recycling – zijn term: ‘decrosslinking’ – voldoende doorontwikkeld was. Maar nu zet de Granuband-ondernemer in Amsterdam het sein op groen voor ReRun Rubber Products, met een nieuwe fabriek – capaciteit: 6.000 ton – die hoogwaardige grondstoffen uit banden terugwint. “Een stap vooruit naar nieuwe toepassingen en naar meer hergebruik”, meent Van Randeraat.

Maarten van Randeraat is een nieuwe fase van zijn ondernemersloopbaan ingegaan. Nadat hij met Marco Alderlieste een nieuwe general manager had gevonden voor Granuband Recycling, richt Van Randeraat zich nu op de opbouw van ReRun  Rubber Products, zijn nieuwste 'venture'. De vergunningen zijn nagenoeg rond, de handtekeningen zijn gezet. Medio 2022 verwacht Van Randeraat te kunnen starten met een gloednieuwe ReRun 'decrosslink' fabriek, die (banden) granulaat op mechanische wijze verwerkt (zie kader) en waarmee hoogwaardig materiaal ontstaat dat bij compounders kan worden ingemengd in nieuw rubber, voor nieuwe toepassingen. 

Hoogwaardige grondstof

"Met de realisatie van onze nieuwe activiteit ReRun is de cirkel eindelijk rond. Zo voel ik dat echt, want we produceren straks uit gebruikte banden – waarvan maximaal 50 procent autobanden – hoogwaardige grondstoffen die in allerlei  productieprocessen kunnen worden ingevoerd. We zetten weer een stap vooruit. Ooit zijn we begonnen met het inzamelen van autobanden om deze te recyclen. De waardebanden hebben we er uitgevist en die gingen we opnieuw vermarkten, wat ik nog steeds een prachtige vorm van circulair ondernemen vind. We gingen granuleren, waarmee we mooie mono-stromen maken die we zo hoog mogelijk in de markt terugzetten. En best succesvol, al zeg ik het zelf." 

Vooruitgang in kwaliteit

Intussen boekt Granuband nog steeds vooruitgang in kwaliteit bij de productie van granulaat van autobanden. Het bedrijf investeert in automatisering en robotisering om de gebonden rubberproducten zoals bijvoorbeeld de fitnessmat en de  hobbytegel met meer nauwkeurigheid te produceren en zo mee te kunnen met de concurrentie. "We zijn ook steeds meer eindproducten gaan produceren. Nu gaan we weer een stukje verder in de cirkel, met ReRun: het nog hoogwaardiger  verwerken van bandenrubber met 'decrosslinking'. Met onze technologie ontknopen we de zwavel- ketens die tijdens het vulkanisatieproces hebben plaatsgevonden. De crosslinks en verbindingen maken we in een mechanisch proces ongedaan, zodanig dat we het oorspronkelijke rubber zo veel mogelijk terug in handen hebben." 

Daarmee is Van Randeraat met zijn ReRun Rubber Products de eerste die de nieuwe technologie van 'decrosslinken' in de bedrijfsmatige praktijk brengt. "Volledig mechanisch, zonder chemie. Het is klaar om nu op commerciële basis te  gebruiken. Ik ben enthousiast over de technologie, waarbij het in hoge mate gaat om de details, de juiste frictie, op de juiste tijd en temperatuur. Het steekt zo nauw, daar is jaren aan tijd en moeite ingestoken. En het resultaat mag er zijn: een hoogwaardige grondstof, zuiver en met een goede performance, die teruggeleverd kan worden aan de rubberindustrie. Een echt circulair product!"

Op zoek naar alternatieven

De ontwikkeling is hard nodig in de huidige tijd, vindt Van Randeraat. "Nu de afzetmarkt van het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden krimpt, móeten we op zoek naar nieuwe alternatieven!" De input voor de nieuwe installaties die ReRun Rubber Products aan de Siciliëweg in Amsterdam gaat neerzetten zal voor een deel bandengranulaat van Granuband zijn. "Daarnaast kunnen we productie-afval uit de industrie verwerken. Dat is nieuw rubber, waar we graag mee  werken. SBR, NR, EPDM, we kunnen allerlei kwaliteiten verwerken." Met de output komt hergebruik van bandenrubber in nieuwe toepassingen concreet in beeld, meent Van Randeraat. "Die miljoenen ton aan rubber die jaar in jaar uit worden toegepast in producten, die moeten na gebruik ergens heen. Die kunnen we niet allemaal zomaar verbranden of storten, daar moeten we iets mee. Die moeten we terugbrengen voor hergebruik, via de compounders, naar de  producenten."

Producent moet het willen

Daar zit nog wel een bottleneck, erkent Van Randeraat. Die producent, die moet het wel willen. "De industrie is vrij traditioneel. Onbekend maakt onbemind, we zullen partijen moeten overtuigen. Met ons eindproduct kan je virgin rubber tot op  zekere hoogte vervangen. Maar wij richten ons niet op die producenten, maar op de compounders. Zij hebben de sleutel, zij kunnen het beste bepalen hoeveel zij van ons 'gedecrosslinkte' materiaal kunnen inmengen. Zij zijn de specialisten." 

Van Randeraat is optimistisch. "Zeker nu de olieprijzen hoog zijn en virgin materiaal in prijs is gestegen. Het ReRun-product is serieus goedkoper dan virgin – dat moet op een gegeven moment een rol gaan spelen. Producenten hebben zo veel concurrentie uit Azië en worstelen zo met de hoge grondstofprijzen, dat gaat hoe dan ook kansen bieden. Producenten gaan hun compounders op den duur vragen meer 'gedecrosslinkt' materiaal bij te mengen. Daar ben ik van  overtuigd!"

 

ReRun Rubber

ReRun recycled end-of-life rubber tot hoogwaardige nieuwe grondstof met de innovatieve methode die zij 'decrosslinking' noemen. De technologie die ze gebruiken komt voort uit meer dan 25 jaar onderzoek en ontwikkeling.