Sinds oprichting van RecyBEM in 2004, hebben we bijna 139 miljoen banden ingezameld. Daarmee hebben we de uitstoot van meer dan 1,2 miljoen ton CO2 vermeden honderden miljoenen kilo's grondstoffen bespaard. Dat alles in vergelijking met het gebruik van nieuwe (fossiele) grondstoffen.
RecyBEM heeft samen met ARN, Stibat en FFact de Ecotest-methodiek ontwikkeld. Het is een stevige tool op basis waarvan beslissingen genomen kunnen worden voor verder beleid. Ecotest meet namelijk prestaties met gevalideerde LCA's met een focus op End of Life Tyres. Het rekenmodel is vanaf 2010 gebouwd op basis van LCA-software en momenteel is hiervoor SimaPro 8.5 in gebruik. De essentie van Ecotest is dat het model waar mogelijk gebruik maakt van praktijkgegevens en voor de gebruikers continu operationeel is volgens de overeengekomen beheercondities. De sleutelindicatoren hierin zijn: CO2, recycling en economie.
Kees van Oostenrijk is blij met de ontwikkeling van dit dashboard om de milieupres-taties te meten: "Dankzij Ecotest is er geen discussie over toepassingen of cijfers, want Ecotest is state of the art. Ecotest helpt ons nu met het optimaliseren van de keten."
In 2017 is naar aanleiding van de discussie over de afzet van rubbergranulaat voor kunstgrasvelden door RecyBEM besloten om de Ecotest voor autobanden die vanaf 2011 operationeel is volledig te updaten tot een 2.0 versie. Ecotest 2.0 omvat zoals in 2011 alle afgedankte autobanden die RecyBEM (retail) en ARN (autodemontage) inzamelen. RecyBEM en ARN hebben in 2018 ruim 10 miljoen afgedankte banden ingezameld en verwerkt. Banden in het RecyBEM-systeem zijn ingezameld door 24 gecertificeerde inzamelbedrijven. ARN zamelde banden in bij 226 autodemontagebedrijven (ADB). De ARN-banden zijn na inzameling gesorteerd en verwerkt door twee inzamelbedrijven, die gecertificeerd en actief zijn voor RecyBEM.
Ecotest 2.0 concludeert dat de totale emis-siebesparing die RecyBEM en ARN behalen met de inzameling en verwerking van ruim tien miljoen ingezamelde banden in 2018 85 miljoen kilo CO2 bedraagt. Van deze emissie-besparing is circa 76 procent afkomstig van materiaalhergebruik, twintig procent van tweede gebruik, drie procent van loopvlakvernieuwing en één procent van thermisch hergebruik. Per ingezamelde band is de netto emissiebesparing circa 8,5 kg CO2. Per ton ingezamelde banden is de netto emissiebesparing 1.045 kg CO2.
De CO2-footprint is geoptimaliseerd. Kees van Oostenrijk: "We zijn dus goed bezig met de inzameling van banden. De kansen voor verdere optimalisatie liggen op dit moment vooral bij verdere ontwikkeling van chemische recycling, dus daar zetten we ons voor in".
Meer informatie: Ecotest.nu