Hoe groot is de kans dat bij uw inzamelingsbedrijf een bandenbrand ontstaat? En als het dan onverhoopt gebeurt, kan de brand dan in de kiem worden gesmoord of zal deze snel uit de hand lopen, met schade aan andere bedrijven als gevolg? "De RecyBEM-certificering voor brandveiligheid en brandpreventie heeft het veiligheidsbewustzijn onder ondernemers in korte tijd sterk verbeterd", is de stellige overtuiging van Emiel van Wassenaar, die voor RecyBEM de periodieke kwaliteitscontrole uitvoert voor de brandpreventie en veiligheid.
ie een professioneel bandeninzamelingsbedrijf runt dat gecertificeerd wil zijn door RecyBEM voor de inzameling van gebruikte banden uit de vervangingsmarkt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Tot voor drie jaar geleden waren dat met name kwaliteitseisen. Naar aanleiding van een aantal grote bandenbranden bij bedrijven heeft RecyBEM in 2018 specifieke eisen opgenomen in een aparte certificering voor brandveiligheid en brandpreventie. "Een bandenbrand ontstaat niet heel snel. Maar als er brand is, is hij moeilijk te bestrijden. Een kleine brand kan heel groot worden en kan dan lang branden en voor veel rookontwikkeling en onrust zorgen bij omwonenden."
Of bedrijven hun zaken goed voor elkaar hebben, dat is ter beoordeling van LBP|Sight, een advies- en ingenieursbureau op het gebied van bouw, ruimte en milieu. Expert Emiel van Wassenaar komt bij veel bedrijven over de vloer om de situatie op het gebied van brandveiligheid te beoordelen. Niet met het wijzende en bestraffende vingertje of met boetes, benadrukt hij. "Ik bekijk de situatie aan de hand van de duidelijke beoordelingscriteria van RecyBEM. Bij een kleine twintig heb ik zo bepaald of ze hun certificering voor de komende drie jaar krijgen. Als kleinere zaken niet in orde zijn – in audit-taal: een minor – dan krijgt de ondernemer de gelegenheid om verbeteringen door te voeren." Als er onveilige situaties – majors – worden geconstateerd dan moeten die in een korte periode verholpen zijn. "Ik heb dat nu een aantal keer meegemaakt, bijvoorbeeld bij een bedrijf waar de binnenopslag een doolhof was en de brandweer niets zou kunnen uitrichten. De betrokken ondernemers hebben adequaat op de 'majors' gehandeld. In één geval besloot een bedrijf naar een andere locatie te verhuizen, waar de veiligheid beter georganiseerd kan worden."
De criteria voor de driejaarlijkse check komen voor een deel uit het Bouwbesluit, uit milieu- en uit arbowetgeving, geactualiseerd naar de meest recente eisen. Daarbij gaat het onder meer om persoonlijke veiligheid van medewerkers (hoe kunnen zij bij een brand veilig vluchten?). Ook zijn er eisen aan de wijze van opslag van banden. "In het algemeen geldt dat banden bij voorkeur gecompartimenteerd worden opgeslagen, dus in niet te grote stapels en brandwerend van elkaar gescheiden door onderlinge afstand of een brandwerende voorziening. Als er dan een brand ontstaat, dan is de kans op het uit de hand lopen kleiner en zal de brand ook niet overslaan naar andere compartimenten of percelen", zegt Van Wassenaar, die aangeeft dat er richtlijnen zijn ontwikkeld voor het aantal banden en de afstand tussen compartimenten. Zo wordt de hitte beperkt en is de kans op overslaan naar andere compartimenten of percelen verkleind.
Dat lijkt complex, maar dat hoeft het volgens Van Wassenaar in de praktijk niet te zijn. "In een goed gesprek met de ondernemer probeer ik vooral praktische oplossingen aan te dragen. Samen kijken we hoe we het de brandweer mogelijk kunnen maken om te blussen en hoe eventueel vervuild bluswater kan worden opgevangen en afgevoerd. Dat laatste is overigens geen afkeurcriterium, maar het onderwerp komt wel altijd ter sprake."
Zo deelt Emiel van Wassenaar tijdens zijn bezoeken goede adviezen, maar zelden 'rode kaarten' uit. "De insteek is zoeken naar mogelijkheden voor preventie en voor brandbestrijding. Compartimentering, het organiseren van aanvullende bluswatervoorziening: we praten erover en komen tot werkbare maatregelen waar de ondernemer echt wel oren naar heeft. Ik zie nu al dat de gesprekken daadwerkelijk het veiligheidsbewustzijn in korte tijd sterk hebben verbeterd. Ik zie ook dat er minder aanpassingen nodig zijn: RecyBEM-gecertificeerde inzamelaars hebben het goed voor elkaar. De sector heeft het beter voor elkaar dan drie jaar geleden. Ondernemers zien het, zo lijkt het, als goed ondernemerschap om bewust met brandveiligheid bezig te zijn."