Apollo Tyres vergroot biodiversiteit en verkleint water- en warmtestress

BEM-circle nr. 4 december 2021

Vergroenen, maar dan letterlijk

Een fabrikant kan zich op talloze manieren inspannen voor een betere wereld. Het adopteren van de Sustainable Development Goals, van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en van het voornemen om in de toekomst CO2-neutraal te  produceren: veel ondernemingen zijn ermee bezig. Bij Apollo Tyres besloten ze in 2016 om ook lokaal iets te doen. De bandenfabrikant droeg royaal bij aan een project dat onder meer de biodiversiteit in de Stadsbeek in Enschede vergroot.

In Enschede besloot de gemeente met het waterschap en de provincie een nieuwe infrastructuur van waterstromen te realiseren, bekend als de Stadsbeek. Een van de doelen was het herinrichten van de oevers van de beek, om daarmee planten en dieren extra de ruimte te geven. "Het project heeft onder meer als doel de lokale biodiversiteit te vergroten", zo verklaart Manfred Rudolf, manager duurzaamheid bij Apollo Tyres Europe. De gemeente deed een beroep op in Enschede gevestigde bedrijven om bij te dragen. Apollo Tyres stak, als enige zakelijke deelnemer onder de stakeholders, in totaal € 40.000 in het project. 

"Wij wilden daadwerkelijk iets doén. Het upgraden van de lokaal bekende Stadsbeek paste ons, ten eerste omdat deze op enkele honderden meters van onze locatie ligt. Het project sprak ons ten tweede ook aan omdat veel van onze  werknemers wonen in het gebied dat grenst aan de Stadsbeek. En het is een gebied dat wel een oppepper kon gebruiken." 

Over het resultaat is Rudolf zeer te spreken. "Onze investering heeft lokale milieuorganisaties en academische instellingen geholpen om de oevers van de stroom in te richten met verschillende plantensoorten, die vervolgens vlinders en bijen  aantrekken. Die groei in biodiversiteit is mooi om te zien. Je schept op ogenschijnlijk eenvoudige wijze de voorwaarden en de natuur reageert vanzelf. Het hele gebied heeft een geweldige make-over gekregen. Prachtig om te zien." 

Er was ook een praktisch doel. Er zijn in het verleden vaak overstromingen geweest. Bij overvloedige regenval stond een groot laaggelegen gebied onder water, inclusief kelders van huizen. "De wateroverlast was echt een probleem in dit  gebied. Het project heeft er mede voor gezorgd dat Enschede het water beter kan afvoeren, dan wel opslaan." Daarmee droeg het project dus bij aan het terugdringen van waterstress door het verbeteren van het lokale waterbeheer. Daarnaast heeft de vergroening ook de 'warmtestress' in het gebied verkleind: waar in steden met veel beton en asfalt de temperaturen sterk oplopen, heeft het nieuwe groen in Enschede het kwik duidelijk doen teruglopen. "Dat is het effect van veel  groen en water", aldus Rudolf.

De balans van het miljoenenproject waaraan Apollo Tyres bijdroeg is voor Manfred Rudolf positief. "Wij hebben ons altijd sterk gemaakt voor 'corporate social responsibility', ook wel CSR of maatschappelijk verantwoord ondernemen, MVO. In de vorige eeuw deden grote ondernemingen dat vooral door te werken aan goede huisvesting en scholen voor hun werknemers. In India, het land van ons moederbedrijf, werkt dat nog steeds zo. Wij als Apollo Tyres in Enschede hebben onze eigen manier gevonden om aan MVO te doen, met dit mooie project. De mogelijkheid om onze eigen bedrijfsdoelstellingen en -waarden af te stemmen op die van de stad is gunstig geweest voor het milieu, voor de bewoners en voor onze eigen werknemers."

En nu? "We zijn met de gemeente in overleg over een nieuw project. Deze manier van vergroenen smaakt naar meer!"