Kunstgrasvelden

Infill in kunstgrasvelden

Steeds meer Nederlanders gaan sporten. We sporten binnen, buiten, individueel of in teamverband. Bij de buitensporten komen we verwerkte oude banden steeds vaker tegen. Bijvoorbeeld in kunstgrasvelden met rubbergranulaat als instrooimateriaal. Waarom?

Kunstgrasvelden met rubber instrooimateriaal zijn onderhoudsarm, zijn het hele jaar door bespeelbaar en hebben een lange levensduur. Daarbij verbetert rubber de sporttechnische eigenschappen van een kunstgrasveld. En met deze toepassing zorgen we ook nog voor een schoner milieu.

Rubbergranulaat in sportvelden

Nederland telt meer dan driehonderd kunstgrasvoetbalvelden voor wedstrijden, pupillenvelden, Cruijff Courts en andere kleinere voetbalvelden. Op een groot deel van deze voetbalvelden ligt rubbergranulaat afkomstig van oude banden. Rubbergranulaat is afkomstig van oude banden. De oude band wordt ontdaan van metalen delen en nylon. Het rubber dat overblijft wordt klein gemaakt, waardoor een fijn granulaat ontstaat met een korrelgrootte van 0,6 tot 2 mm. Op een kunstgras voetbalveld, maar ook op een kunstgras hockeyveld, tennisbaan, rugbyveld, honkbalveld of golfafslagplaats treft u regelmatig rubbergranulaat aan.

Verbetering van kwaliteit en levensduur van de velden

Per vierkante meter kunstgras ligt gemiddeld vijftien kilo rubbergranulaat. Dat zijn bijna drie oude autobanden. De eigenschappen van rubber, zoals elasticiteit en duurzaamheid, zijn een ideale toepassing voor sportvelden. Het verende effect vermindert blessures en verbetert het spel. Bovendien heeft een kunstgras sportveld met rubbergranulaat een levensduur van tien tot vijftien jaar.

Geen gezondheidrisico's

We hechten veel waarde aan onderzoeken naar de gezondheids- en milieurisico's van het gebruik van rubbergranulaat als instrooimateriaal. De resultaten van deze onafhankelijke onderzoeken bevestigen dat rubbergranulaat van gerecyclede autobanden geen gezondheids- en/of milieurisico's veroorzaken, ook niet op de lange termijn. Het recyclen en opnieuw gebruiken van banden als rubber instrooimateriaal in kunstgrasvelden levert milieubesparingen en blijkt een goed alternatief voor schaarse grondstoffen.

Klik hier voor meer informatie over de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's of kijk op www.vaco.nl.